30 éve magyarországon

10 érdekes tény az első Astráról 2.

Idén 30 éve gördült le az első magyar Astra az Opel szentgotthárdi gyártósoráról. Cikkünk 2. részében további érdekességeket hoztunk a hazai négykerekű történelem ikonikus modelljéről.

6.

A hazai Opel gyár biztosan világrekorder abban, hogy egy év alatt háromszor is felavatták. Az 1992 márciusában nyilvánosan legördült, első itt összeszerelt autót övező ünneplést követően az év júniusában felavatták az Opel motorgyártó üzemét – ahol azóta közel 11 millió egység készült -, végül októberben Göncz Árpád köztársasági elnök avatta fel az elkészült üzemet.

7.

Ha már világrekordrekord: 1993. szeptember 12-29. között László István és Ujházi László az écsi Rábaring próbapályán „Egyenlítő rekordot” állított fel egy magyar gyártmányú Opel Astra gépkocsival. A 40.075 km-t 373 óra 02 perc alatt teljesítették, ami 118 km/h átlagsebességnek felelt meg. A sikeres kísérletet a Guiness Rekordok Könyve is hitelesítette.

8.

Az Astra név már a legkorábbi időkben is egyenlő volt a technológiai innovációval és a 360 fokos ügyfélélménnyel. A 90-es években forgalmazott autókhoz nemcsak nyomtatott formában, de egy 50 perces VHS-film formájában is járt a használati útmutató!

9.

Bár az Astra F a kompakt családi autó mintapéldánya, strapabírása és teljesítménye révén – igaz, közel 100 technikai modifikációt alkalmazva, mint a bőr belső, a nagyobb akkumulátor, a sziréna és a speciális futómű, tulajdonképpen önálló típusként – a hazai rendőrség sztenderd autójává vált az 1990-es években. Az adatok szerint 938 db Opel Astrát gyártottak a rendőri állomány számára Szentgotthárdon.

10.

A Magyarországon az üzemben lévő Opel Astrák száma 2019-ben a 260.000 darabot is meghaladta, illetve az Opel mind a mai napig a legépszerűbb márka, a statisztikák szerint Opelből fut a legtöbb a magyar utakon – több, mint 525.000.